Warsztaty kulinarne

Środa 11 grudnia 2019 rozpoczęła się dla uczniów klas II a, II b, III a i III b dość wyjątkowo. Zostaliśmy zaproszeni na warsztaty kulinarne, które poprowadził kucharz z restauracji K2, pan Marcin Wypych.
Spotkanie rozpoczęło się od rozmowy na temat odżywiania, a szczególnie o jego znaczeniu dla rozwoju młodych organizmów. Pan Marcin bardzo obrazowo opowiedział nam, dlaczego warto zamiast paczki czipsów i szklanki słodkiego napoju, zjeść surówkę z marchewki i pić wodę. Zwrócił też uwagę na to, aby codziennie jeść pięć posiłków, bo to jest najzdrowsze dla naszego organizmu.
Po wstępie wszyscy przystąpili do przygotowania zdrowego śniadania, składającego się różnorodnych płatków zalanych smacznym mlekiem. Taki samodzielnie zrobiony posiłek wszystkim bardzo smakował.
W drugiej części warsztatów uczestnicy rozpoczęli naukę obsługi skrobaczek i tarek. Jak się okazało, nie wszyscy to jeszcze umieli. Każdy miał dostęp do marchewek i jabłek. Po obraniu i starciu produktów dzieci zajadały się smaczną surówką.
Pożywne śniadanie i zdrowa, pełna witamin surówka dała wszystkim siłę na cały dzień.

J. Kaczmarek
N. Mykowska
T. Borecka
K. Hejnowska